T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

Dillerin Kardeşliği

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dillerin Kardeşliği

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dil ve Edebiyat

PROJE AMACI: Osmanlı devletinin uzun yıllar Arap coğrafyasında hükmetmesinden ötürü diller arası etkileşim üst düzeyde

olmuştur.Bu kelimelerin sayısının 6500 civarında olduğu tahmin edilmektedir.Bu ortak kelimeler Arapça öğrenimini daha da kolaylaştırmaktadır.Bu ortak kelımeleri bulup,arapça öğrenimini daha da kolaylaştırmak, aslında dilimizde ne kadar çok yer ettiğini göstermek,arapça öğrenmenin o kadarda zor olmadığını kanıtlamayı amaçlamıştır. Arapça ve Türkçe dil unsurları en çok Osmanlılar zamanında iç içe geçmiştir.Bu durum Arapça-Türkçe kelimeler incelendiğinde hemen dikkati çekmektedir.Projenin ilk amacı ortak kelimelerin en çok ,en yaygın kullanılanlarının listelenmesidir. Projenin ikinci amacı da:Arapçadan Türkçeye gecen bazı kelimelerin dilimizde yanlış kullanıldığı görülmüştür.Bu kelimelerinde ayrıca listelenerek gerçek anlamı ve dilimizde kullanılan anlamıyla listelemeyi içermektedir

 

PROJE ÖZETİ: Öncelikle Arapçayı seven gönüllü iki öğrenci seçimi yapılacak. Bu seçim yapılırken araştırma yapmayı seven ( evinde interneti olan,teknolojiyle ilgili)sorumluluk sahibi ve yeterlilikde olup olmadığı göz önünce bulunudurulacak. -Öğrenciler İnternet ortamında araştırarak ve Arapça 5. -6.-7.-8.sınıf ders kitaplarının incelenmesi sonucunda dilimize geçmiş arapça kökenli kelimeleri bulunup listeleyecekler. -Görevli öğrenciler, ayrıca etraflarındaki büyüklerin konuşmalarını dinleyerek o konuşmalarda geçen arapça kökenli kelimeleri de gözlem yoluyla listeleyecek.Çünkü dedelerimiz ve ninelerimizin konuşmalrında arapça kökenli bol bol kelimeler mevcuttur. -Listelenen bu kelimeler Türkçe karşılıklarıyla beraber fon kartonuna yazılacak. -Listelenen kelimelerin içinde gerçek anlamında kullanılanlar, anlam değişikliği olmuş olanlar veya gerçek anlamında kullanılmayan kelimeler varsa onlar ayrı liste halıne getirililip fon kartonlarına yazılacak..

 

PROJE YÖNTEMİ: Türkçe ve Arapça birbirinden etkilenmiş iki ayrı dildir.Birbirine komşu olan ülkelerin birbirleriyle diyalog kurmaları ve anlaşmaları isteniyorsa ,dillerdeki ortak sesleri ve ortak kelimeleri korumaları gerekir. Her dilde olduğu gibi Türkçede de pek çok yabancı asıllı kelime bulunmaktadır.Birbiriyle komşu olan,siyasi ve ticari münasebetleri bulunan veya aynı din ve kültür muhitine mensup olan milletlerin dillerinde karşılıklı kelime alış verişi daima yoğun bir şekilde olmuştur. İslam dininin Türkler arasında yayılmasından itibaren Arapçadan Türkçeye kelime ve diğer dil unsurlarının daha fazla girdiği görülmektedir. Arapçadan Türkçeye o kadar çok kelime girmiştir ki artık bu kelimeler Türkçe konuşan ve yazan insanlarca Türkçe kelimeler olarak hissedilmektedir. Arapça ve Türkçe dil unsurları en çok Osmanlılar zamanında geçmiştir.Bu durum Arapça Türkçe kelimeler incelendiğinde hemen dikkati çekmektedir.Bu proje de; Arapçadan geçen bazı kelimeler anlam değişikliğine uğramıştır ,bazıları ses değişikliğine uğramıştır.Bizim amacımız ve hedefimiz Arapça da ve Türkçede kullanılan aynı anlam ifade eden kelimeleri ve anlam değişikliğine uğramış olanlarla yanlış anlamda kullanılanları bulup karşılaştırmaktır. Gönüllü ve Arapçayı seven iki öğrenci seçildikden sonra amaca yönelik araştırma hem internet ortamında hemde Arapça ders kitaplarının taranmasıyla gerçekleştirilecek.Bulunan kelimeler iki öğrenci arasında paylaştırılıp Türkçe anlamlarıyla birlikde fon kartonlarına yazılacak.Bu projenin sonucunda Arapça öğrenmenin zor olduğu algısı aşılacak çünkü dilimizde bildiğimiz kullandığımız birçok kelimenin zaten Arapça olduğu ortaya çıkacak.Ayrıca Dilimizdeki arapça kökenli kelimelerin öğrenilmesi. Ve böyle Yanlış kullanılan kelimelerin fark edilip doğru anlamda kullanılmasına imkan verecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:31 - Görüntülenme: 299
  Beğen | 0  kişi beğendi