T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

Bizi Unutmayın

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizi Unutmayın

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dil ve Edebiyat

PROJE AMACI: Masallar halk dilinde anlatılarak oluşan sözlü edebiyat ürünüdür. Masallar dilden dile aktarılarak kültürümüz içerisinde yaşamaya ve yaşatılmaya çalışılmaktadır. Amacımız; unutulmaya yüz tutmuş masalları gün yüzüne çıkarmak, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Pinokyo veya Kül Kedisi gibi masalların dışında kendi kültürümüze ait masalların olduğunu da öğrencilerimize fark ettirmektir. Ayrıca bu araştırma sonucunda unutulmaya yüz tutmuş masalların kültürümüze olan etkisi araştırılacaktır. Bu masalların unutulduğu zaman gelecek nesillerin kültürümüzden, değerlerimizden uzaklaşabileceği ele alınacaktır. Masalların çocuklarımız üzerindeki olumlu etkilerini bir araya toplayarak, belki de gelecekte unutulmaya yüz tutacak masalların önümüzdeki nesillere de ışık tutabilmesi için bir nebze de olsa etkimiz olsun istedik.

 

PROJE ÖZETİ: Masallar, merak duygusunu en fazla uyaran yazı türlerinden biridir. Masalda olayların nasıl gelişeceği, kahramanların neler yaşayacağı, masalın nasıl sonlanacağı gibi konularda okuyucu veya dinleyici aşırı derecede meraklanır. Bu bakımdan masallar çok sürükleyicidir. Çoğunlukla çocuklar istediği için ve uykuya daha rahat dalabilmeleri için anne ve babalar çocuklarına masallar anlatırlar. Çocuklarımıza anlattığımız bu masalların uyku getirmenin dışında o kadar çok faydası vardır. Hayatın gerçeklerini, iyi ve kötü ayrımını, doğruyu yanlışı, güzeli ve çirkini anlatırız masallarla. Masallar sayesinde çocuklarımıza yol göstermiş oluruz.

Günümüzde, televizyon, tablet ve bilgisayarların hayatımızın içine karışması ile bazen göz ardı edilebilse de, masalları hayatımıza tekrar sokmalı, çocuklarımızı bu güzel gelenekten ve deneyimlerden mahrum bırakmamalıyız.

 

PROJE YÖNTEMİ: Bu projemizde okulumuzun 6. sınıf ve 8. sınıf öğrencileri görevlendirilecek. Bu projede üç öğrenci görev alacaktır. Görevli öğrenciler öncelikle masalların kültürümüzde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu açıklayan ön araştırmalar yapacaklardır. Proje için görevlendirilen öğrenciler öncelikle Eskişehir köylerinde ve ilçelerinde yöresel olarak bilinen fakat bizlerin çok bilmediği, duymadığı masalları araştıracaklardır. Daha sonra öğrencilerimiz bulmuş oldukları unutulmaya yüz tutmuş olan masalları kayıt altına alacaklardır. Aile büyüklerinden kendi kültürümüzü yansıtan masallar öğrenilecektir. Masalı kayır altına alırken aile büyüklerinin en doğal halleri ile olduğu gibi anlatması istenecektir. Bu masalları kayıt altına alırken aile büyükleri ile röportaj yapacaklardır. Yapılan röportajlar bilgisayar ortamına aktarılacaktır. Bu araştırma sırasında yapılan röportajların videoları çekilecektir. Araştırmalarda ses kayıt cihazları veya programları kullanacaklardır. Bulunan masallar eğer unutulursa kültürümüz, değerlerimiz veya gelecek nesiller bundan nasıl etkilenebilir konulu araştırmalar da yapılacaktır. Masallar aynı zamanda kültürel değerlerimizin de bir yansıması olarak kabul edilebilir. Günümüzde kültürel erozyonun en yoğun biçimde hissedildiği zamanları yaşamaktayız. Masalların bu konuda ne kadar önemli olduğu ifade edilecektir. Masallarda verilmek istenen birçok doğru kavramı doğal yolla aktarmanın yolu çocuğa yaşına ve gelişimine uygun masallar anlatmaktır. Masallar hem iç dünyasının zenginleşmesine yardım eder hem de çocuğun duygularını ve kişiliğini tanımanızı sağlayacak en önemli ipuçlarını verir. Projenin sunumu esnasında bu ses kayıtları ve videolar ziyaretimize gelen misafirlere izletilebilecek veya dinletilebilecektir. Masalların yazıcıdan çıktıları alınarak orijinal şekilleri gelen misafirlerimize de gösterilecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:29 - Görüntülenme: 349
  Beğen | 0  kişi beğendi