T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

Takım Yıldızlarım

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takım Yıldızlarım

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İnceleme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fen Bilimleri

PROJE AMACI: Takımyıldızları bir nesne, eşya ya da hayvan adı alırlar. Bunun sebebi, bilim insanları takımyıldızlarını zihinlerinde canlandırarak yıldızların arasına çizgi çekmeleri ve bu çizgilere göre oluşan şekil ile adlandırılmaları.Bu takımyıldızlarından bazıları; ? Ejderha Takımyıldızı ? Kral Takımyıldızı ? Kraliçe Takımyıldızı ? Andromeda Takımyıldızı ? Üçgen Takımyıldızı ? Koç Takımyıldızı ? Balina Takımyıldızı ? Irmak Takımyıldızı ? Tavşan Takımyıldızı ? Yelken Takımyıldızı ? Su Yılanı Takımyıldızı ? Karga Takımyıldızı ? Başak Takımyıldızı ? Çoban Takımyıldızı ? Berenices?in Saçı Takımyıldızı ? Büyük ayı Takımyıldızı ? Küçük ayı Takımyıldızı ? Avcı Takımyıldızı vb. Bu takım yıldızlarının araştırılıp modellemelerini yaparak öğrencilerin uzaya olan merak ve ilgilerinin arttırılıp öğrencileri araştırma ve incelemeye sevk etmek.Merak uyandırmak amacıyla araştırmaya sevk etmek.Uzayda bulunan diğer gök cisimlerinin varlığını merak etmeli uzay arastırmaları konusunda kaynak tarayıp bilgi edinmeye sevk etmek.Ülkenmizdeki gençlerin teknoloji alanında gelişerek ülkemizde auzay araştırmaları yapmaya özendirmek.

 

PROJE ÖZETİ: takımyıldızı gökte, birbirine göre durumları her zaman aynı kalan, değişmeyen yıldızlar topluluğudur. İnsanoğlu çok eski çağlardan bu yana gökyüzünü gözlemiş, yıldız kürelerini belirli cisimlere ve yaratıklara benzeterek adlandırmıştır. Takımyıldızları Latince birer kelimeyle adlandırılır. Milletler bu isimleri kendi dillerine çevirerek kullanmaktadırlar. Günümüzde gökyüzünde 88 takımyıldızı var olduğu kabul edilmektedir. Antik Çağlarda mitolojinin etkisi ile günümüze kadar uzanan takımyıldızların, aslında gökyüzünü bir anlaşma içerisinde 88 bölgeye ayırdığı kabul edilir. Bu sistemin oluşturulma amacı gökyüzündeki en parlak yıldızları daha kolay biçimde işaretlemektir. İlk uygarlıklar zamanında bu gelişmenin yaşanması sonucu takımyıldızlarını mitolojik kahramanlar, hayvanlar veya objeler ile isimlendirdiler. Takımyıldızlarına Yunan mitolojisinden isimler verilmesi düşüncesi M.Ö. 3. Yüzyılda o zamanın hekimi ve ozanı olan Aratos tarafından çıktığı kabul edilmektedir. Gökyüzünde gördüğümüz kuzey yarı kürenin haritası 2. yüzyılda Ptolemaios tarafından hazırlanmış ve toplamda 48 takımyıldızını kapsamıştır. Güney yarı kürenin çok daha geç gözlemlenmesi sonucu güney yarı küredeki takımyıldızların yakın tarihte ortaya çıktığını gösterir. Ve bunlara verilen isimler de genel olarak kuş ve farklı alet isimleridir. En son olarak 88 takımyıldızı bulunmuştur. Modern astronomide artık Uluslararası Astronomi Birliği?nce 44 tanesi kuzey yarımkürede ve diğer 44?ü de güney yarımkürede olmak üzere belirlenmiş 88 adet takımyıldızı bulunuyor. Burada belirtmek gerekir ki, zannedildiği üzere takımyıldızları yalnızca gökyüzündeki yıldızları hayali çizgilerle birleştirmemizden ibaret değillerdir. Gökyüzünde belirlenmiş her bir takımyıldızı belirli ve kesin bir alanı temsil eder. Böylece 88 takımyıldızı bütün gökyüzünü kaplayabilirler. Bu da örneğin herhangi bir galaksinin gökyüzünde nerede bulunduğunu öğrenmek için başta astronomlar olmak üzere bütün gözlemcilere büyük kolaylık sağlar. Zaten, zannedildiği üzere takımyıldızları, yalnızca belirli yıldızların hayali çizgilerle birleştirilmesinden ibaret olsaydı gökyüzünde hatırı sayılır büyüklükte alanlar boş kalacaktı. Takım yıldızlarının 5 tanesi seçilip araştırılarak maket yapılıp herbirinin özellikleri araştırılıp poster seklinde hazırlanacaktır.

 

PROJE YÖNTEMİ: takımyıldızı gökte, birbirine göre durumları her zaman aynı kalan, değişmeyen yıldızlar topluluğudur. İnsanoğlu çok eski çağlardan bu yana gökyüzünü gözlemiş, yıldız kürelerini belirli cisimlere ve yaratıklara benzeterek adlandırmıştır.

Takımyıldızları Latince birer kelimeyle adlandırılır. Milletler bu isimleri kendi dillerine çevirerek kullanmaktadırlar. Gökyüzünde gördüğümüz kuzey yarı kürenin haritası 2. yüzyılda Ptolemaios tarafından hazırlanmış ve toplamda 48 takımyıldızını kapsamıştır. Güney yarı kürenin çok daha geç gözlemlenmesi sonucu güney yarı küredeki takımyıldızların yakın tarihte ortaya çıktığını gösterir. Ve bunlara verilen isimler de genel olarak kuş ve farklı alet isimleridir. En son olarak 88 takımyıldızı bulunmuştur Takım yıldızlarının 5 tanesi seçilip araştırılarak maket yapılıp herbirinin özellikleri araştırılıp poster seklinde hazırlanacaktır. Takım yıldızlarının ençok bilinenlerden ve bilgileri en güncel olanlardan beş tanesi Büyük ayı Takımyıldızı,Küçük ayı Takımyıldızı,Avcı Takımyıldızı,Ejderha Takımyıldızı, Çoban Takımyıldızları seçilir. ? Büyük ayı Takımyıldızı,Küçük ayı Takımyıldızı,Avcı Takımyıldızı,Ejderha Takımyıldızı, Çoban Takımyıldızlar araştırılıp özellikleri ile ilgili tüm bilgiler toplanacaktır. Araştırmalar kütüphane internet ve uzay araştırmaları kitaplarından elde edilecek .araştırılan bilgiler bu kaynaklardan karşılastırılaran en öz ve doğru bilgiye ulaşılacaktır.ulaşılan bu bilgiler renkli kartonlara göze çarpacak şekilde takımyıldızının fotoğrafıyla birlikte yazılacak ve hazırlanacaktır .posterler tamamlandıktan sonra maket yapma aşamasına geçilecektir. Öncelikle strafor köpük ve metal tel alınacak.strafordan pinpon topu buyuklugunde kesitler alınarak yıldızlar yapılacaktır. Oluşturulan yıldızlar metal

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:35 - Görüntülenme: 277
  Beğen | 0  kişi beğendi