T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

Suyun Boşa Harcanması

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suyun Boşa Harcanması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarım

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fen Bilimleri

PROJE AMACI: Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı var. Sanayileşme, nüfusa artışı ve buna bağlı olarak artan su

talebi karşısında su kaynaklarının önemi daha da artıyor. Suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmemesi nedeniyle de var olan su kaynakları hızla azalmaktadır. Bütün bunların yanı sıra bugün bütün dünyada, küresel ölçekte -özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede- kuraklık yaşanmaktadır. Dünyamızın susuz kalmasını önlemek için sularımızı tasarruflu kullanıp suyun boşa harcanmasını engellemek zorundayız ve bunun için alternatif yöntemler bulmalıyız. Çok fazla önemsenmese de saniyede 1 damla damlatan musluk yılda yaklaşık 6 ton su kaybına yol açmakta, sifon ise ortalama 8 ton suyu boşa harcamaktadır.Küçük seyler gibi görünsede öncelikle günlük hayatta rutin olarak harcadığımız sulardan tasarruf etmeliyiz ve örneğin klozetlere harcadığımız suların tasarrufunu sağlamalıyız.

 

PROJE ÖZETİ: Suyumuzu bilinçli kullanmak hem aile bütçemize, hem ülke ekonomisine, hem de gezegenimize iyilikte bulunmaktır. Böylece su kaynaklarının uzun vadeli kullanımı mümkün olabilir ve gelecekte susuzluk sorunuyla karşılaşmayız. Bu bakımdan bilinçli bir tüketici olarak suyun boşa harcanmaması, yani suyun israf edilmeden ihtiyaçlarımızı karşılayacak biçimde kullanılması, sorumlu bireyler olarak hepimiz için bir zorunluluktur. Çoğumuzun kafasında tutumlu olmak, az su kullanmak, adeta kirli olmakla bir tutuluyor. Suyun daha tutumlu kullanılması demek bulaşığın elde yakınması, çamaşırın elde yıkanması, daha az banyo yapılması, sifonun daha az kullanılması gibi algılanıyor. Oysa suyu tutumlu kullanmak, su tüketim alışkanlıklarımızı olumlu yönde değiştirerek, suyu bilinçli kullanmaktır; adeta damlaların hesabını yaparak suyun hiç bir şekilde boşa akmamasını sağlamaktır. Bu amaçla çamaşır makinaların dan atılan suyun boşa gitmesini engelleyerek suyun tasarrufuna başlayabiliriz. Çamasır makinasından atılan suyun banyolardaki klozetlere aktarılmasını sağlayarak en azından tuvaletlerde bu suyu kullanarak temiz suyun boşa harcanmasını engelleyebiliriz. Bu proje ile bu düşünce aktarılarak maketi yapılacaktır.

 

PROJE YÖNTEMİ: Bütün dünyada, küresel ölçekte -özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede- kuraklık yaşanmaktadır. Dünyamızın susuz kalmasını önlemek için sularımızı tasarruflu kullanıp suyun boşa harcanmasını engellemek zorundayızvebununiçinalternatifyöntemlerbulmalıyız.önceliklegünlükhayattarutinolarakharcadığımızsulardantasarrufetmeliyiz ve örneğin klozetlere harcadığımız suların tasarrufunu sağlamalıyız. Evinizde ve işyerinizde su israfına son vermek ve su faturalarını düşürmek için öncelikle ne kadar su tükettiğinizi öğrenmelisiniz. Ayın başında ve sonunda su sayacınızı okunmalı. Aradaki fark o ay tükettiğiniz su miktarını gösterir. Ayrıca su faturalarından da tükettiğiniz su miktarını tespit edebilirsiniz. Birçok evde, işyerinde gizli su kaçağı olabilir. Bunu tespit etmek için bütün muslukları kapatmalı ve su sayacını okumalıyız.. Böylece gizli su kaçağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Evlerde, banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun %70?ini oluşturmaktadır. Evsel su tüketimleri arasında önemli yer tutan tuvaletler yüksek oranda su tüketilen alanlardır. Yapılan bir çalışmada yaklaşık % 27-30 oranında tuvaletlerde su tüketildiği hesaplanmıştır. Foseptik atığı içermeyen, duş, küvet ve lavabolardan gelen az kirli evsel nitelikli atık sulara `Gri Su? denir Bu boşa harcana sudan yola çıkarak çamaşır makinesinin atık su(gri su) giderinde rezarvuara boru sistemiyle aktarım yapılarak çamaşır makınesinden atılan su rezarvuara doldurulması sağlanacaktır. Böylece temiz suyun kullanımı harcanması azaltılacaktır. Bu sayede Su tasarrufuyapılacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:38 - Görüntülenme: 454
  Beğen | 0  kişi beğendi