T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

İşitme Engelli Zili

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İşitme engelli zili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarım

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknoloji ve Tasarım

PROJE AMACI: Projemizin amacı olan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmakla beraber farkındalık yaratmış olduk. bu projemiz

ile işitme engelli öğrencilerimiz zilin çaldığını yanan ampullerden görebilecekler.Projemizin sonucunda bireylerin engelleri yüzünden günlük yaşantıları içerisinde ve özellikle eğitim kurumlarında daha fazla etkilenmemeleri için hayata geçirilen bu proje ile işitme engelli bireylerin engellerini aşarak iletişim sorunlarını ve hayatlarını kolaylaştırmayı amaçladık.Odaya ya da sınıfa yerleştirilen görsel ampullerin yanması sayesinde işitme engelli bireylerin zilin çaldığını fark edebilmeleri sağlanmıştır. Bu proje bize çok küçük maliyetler ile bizim için basit görünen ama engelli bireylerimiz için hayati önem taşıyan çalışmalar yapmanın ne kadar kolay olduğunu ve hepimizin aynı çevrede uyum içerisinde yaşayıp birbirimize yardımcı olabileceğimizi göstermiş oldu.

 

PROJE ÖZETİ: İşitme engelli bir insan her göz kırpışında sonsuz karanlığa gömülür. Çünkü ona umut veren tek şey tamamen gözlerindedir sözünden yola çıkarak tüm dünyanın ortak sorumluluk projesi olması gereken işitme engellilere hayatı daha da kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan engelliler için kapı zili isimli bir uygulama projesidir.Bu proje kapsamında işitme engelli olan veya kısmi duyma kaybına sahip olan bireylerin hayatını kolaylaştırmak amacı ile geliştirilen bir teknolojiyi kullanıma sunuyoruz. Yeni kapı zili sistemi ile işitme problemi yaşayan bireylerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Duyma konusunda sıkıntı yaşayan bireylerin kapı zilinin çaldığından daha doğrusu kapıda birinin olduğundan haberdar olmasına olanak sağlıyoruz.Böylece bu proje sayesinde engelli bireylerin normal bir yaşam sürmeleri konusunda bir adım daha atmış oluyoruz.

 

PROJE YÖNTEMİ: Çevremizde farkına varmadığımız çeşitli engeli bulunan bir çok birey vardır bu alanda farkındalık yaratmak için engeli olan bireylere yönelik bir çalışma başlattık.Bu çalışmalardan biri de işitme engelli bireyler ve öğrencilerimiz için olan kapı zili projesidir.Bu proje sayesinde engelli bireylerin günlük yaşantısını basitleştirmek istedik.İşitme engelliler için kapı zili projesini hayata geçirmeyekararverdik.İşitmeengellilerkapızilininçaldığınıduymadıklarıiçinsorunyaşamaktadırlar.Bizdebusorunuçözmekamacı ile kapı zili üzerine monte etmiş olduğumuz zile bağlı çalışan ampuller yaparak bu sorunu çözüme kavuşturmak istedik.Bu kapı zili ile paralel yanan ampulleri, evin yada okulun her odasına yerleştirerek işitme engelli bireylerin zilin çaldığını fark etmesini sağlamış olduk. İşitme engelli bireylere özel olarak geliştirilen kapı zili sayesinde zile basıldığı zaman alıştığımız zil sesi çalmıyor.Bunun yerine zil ile paralel bağlantı kurulan ampuller yanıp sönüyor.Bu ampullerin yanlarında kapı zili için bir alan bulunuyor. Bu ampulleri tüm odalara paralel şekilde yerleştirebiliyoruz.Böylece zil çaldığı zaman ampuller yanıp sönerek okul zili çaldığını ya da ev sahibini kapıda bekleyen bir misafir olduğunu anlamaktadır.Bu sistem tüm evlerde ve eğitim kurumlarında rahatça kullanılabiliyor. Bu projenin hem maaliyetinin düşük olması hem de montajının kolay olması sebebi ile tüm engelli bireylerin rahatça kullanabileceğini düşündük.Okulumuzda işitme engeli bulunan öğrenciler için tasarladığımız örnek çalışmamız diğer öğrencilerimiz için de farkındalık yaratmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:39 - Görüntülenme: 610
  Beğen | 1  kişi beğendi