T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

Günlük Dilimizde Atasözlerinin Kur-an ı Kerim´de Hükümlerle Karşılaştırılması

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

günlük dilimizde atasözlerinin Kur´an-ı Kerim´deki hükümlerle karşılaştırması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

PROJE AMACI: projenin amacı öğrencilerin günlük yaşamında kullandıkları ifadelerin aslında ahlaki değerlerle paralellik arz ettiğini

kanıtlamaktır. İslam dininin Kutsal kitabı Kur´an-ı Kerim´de ayetlerdeki hükümlerin ibadet ve itikat boyutunda hayatımıza iştirakı. öğrenciye yabancı kelimelerin ne anlama geldiğini hangi dilden girdiğini araştırmak, ve bu kelimelerin bize yansımaların farkındalığını ortaya koymak. öğrenciyi teşvik ve öğrenciyi planlı programlı çalışma alışkanlığı oluşturmak. bulunan çözüm alternatifleri biriktirilip,gereksinimler belirlenir ve mevcut çözümlerin temel özellikleri analiz edilir. birden fazala çözüm bulunması için planlı bir sistem oluşturulur. test edilen çözümler sonucunda ortaya çıkarılan proje analiz edilecek ve sonuca bağlanacak. sonuca götüren yöntemler sistemli şekilde tablo halinde sunulur. amacımız mükemmel bir çalışmadan ziyade öğrenciyi aktive etmektir.

 

PROJE ÖZETİ: Kur´an-ı Kerim´de ki hükümlerle günlük hayatta kullanılan Atasözlerimizin karşılaştırılması. ahlaki değerler ve etik bir yaşam biçimi için atalarımızın kullanmış oldukları veciz sözlerin ve nasihat verici ifadelerin, İslam kültüründe nasıl bir yer bulduğunu araştıracağız. yerleşmiş ve tüm cihana nam salmış bir islam kültürünün, Kutsal kitabı Kur´an- ı Kerim´ de yer ettiği ayetlerle izah edeceğiz. birbirine zıt olmayan atasözleri ve ayetlerin nasıl bir paralellik içinde olduğuna şahitlik edeceğiz. bilimin, aklın asla zıt olmadığı ayeti kerimelerden yola çıkarak atasözlermizin etik boyutunu ortaya çıkaracağız. yerme, övme veya nasihat etme gibi sözlerimizde yabancı kelimelerin anlamları da ortaya çıkarılacak. dilimize girmiş ve türkçeleşmiş bu sözlerle ne ifade edilmektedir özeti çıkarılacaktır.

 

PROJE YÖNTEMİ: yöntemimiz Kur´an-ı Kerim´deki ayet meallerine ulaşarak, ecdadımızın veciz sözlerinin izahı ortaya konulacak. atasözü ne demektir? hangi olay sonunda bu sözler veciz hale gelmiş, hikayesi nedir araştırılır. hikayeleri kaleme dökülür ve sonunda ortaya çıkan bu sözler topluma nasıl mal olmuştur araştırılır. atasözü ile topluma mal olmuş olan kavramlar tablo şeklinde oluşturulur.Toplumların asırlarca süren deneyimlerinden ve gözlemlerinden elde ettikleri yargılarını, ortak düşünce ve tutumlarını yansıtan; içinde mecazi bir anlam barındıran, eğitici ve öğretici pedegojik-didaktik) vasfı bulunan kalıplaşmış, kısa ve özlü sözler daha sonra ulaşılan ayetler ile kaleme dökerek kıyas yapılacak. akla zıt bir hükmün olmadığı kutsal kitabımızdaki hükümlerin izahı ve yüzyıllarca günlük hayatta kullanılan dilimizdeki veciz sözler bir düzenekte sunulacak.yerme, övme, izah etme, ikna etme, veya nasihat etme gibi sözlerimizde yabancı kelimelerin anlamları da ortaya çıkarılacak. dilimize girmiş ve türkçeleşmiş bu sözlerle ne ifade edilmektedir özeti çıkarılacaktır. hangi bilgiye nasıl ulaşılır yöntem belirlenecek. güncel çalışmalarla ve yaşlı kimselerle görüşmelerle kullanılan kelimelerin toplanması. bulunan çözüm alternatifleri biriktirilip,gereksinimler belirlenir ve mevcut çözümlerin temel özellikleri analiz edilir. birden fazala çözüm bulunması için planlı bir sistem oluşturulur. test edilen çözümler sonucunda ortaya çıkarılan proje analiz edilecek ve sonuca bağlanacak. sonuca götüren yöntemler sistemli şekilde tablo halinde sunulur. hem bilimsel hem de dini terimler tahlil edilir. tahlil edilen sözler akla ve dine uygunluğu ile bir kez daha izah edilerek dizayn edilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:40 - Görüntülenme: 247
  Beğen | 0  kişi beğendi