T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu

Dönüşüm Bizle Başlar

Sıra No

Proje Adı

Proje Türü

Proje Alanı

Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dönüşüm Bizle Başlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sağlık Bilimleri

PROJE AMACI: Günümüzde plastik veya naylon poşet kullanımı , bütün dünyada çok yaygın bir hale gelmiştir. Bu durumun sebepleri

arasında : `? Naylon poşetlerin ucuz olması ve kolay ulaşılabilir olması?? gibi sebepler ön sıralarda yer alır. Doğada çözünülürlüğü zor olan yani uzun zaman alan, plastik veya naylondan oluşan maddeler; doğayı ve çevreyi kirletmesinin yanısıra insan sağlığına da olumsuz yönde etki etmektedir. Bu maddelerin etrafa yaydığı kötü kokular ve görüntü kirliliği oluşturması da olumsuz etkiler arasında sayılabilir. Tüm bu olumsuz etkileri gözönünde bulundurduğumuzda ; plastik ve naylon poşet kullanımının zararları, bu maddeleri elden geldiğince kullanmamak gerektiği konuları hakkında okulumuz öğrencilerine ve okulumuz öğrencileri vasıtasıyla çevre bölgelerdeki velilere ciddi bir bilinç kazandırmak gerektiği hususu ortaya çıkmaktadır. Projemizin amacı bu bilinci kazandırmaktır.

 

PROJE ÖZETİ: Plastik veya naylon poşet türlerinin yerine ; ip , kağıt veya kartondan poşet , çanta ve benzerine geçiş projemiz için başlangıç aşamasında ; öğrencilerimizi istekli ve bilinçli hale getirmek için öğrencilere konuyla ilgili bilgiler verilir ve öğrencilerin kendilerinin de bilgi sahibi olmaları sağlanır. Öğretmenin aktardığı ve öğrencilerin edindiği bilgiler doğrultusunda ; naylon , plastik ve benzeri maddeleri kullanmanın sağlığa ve çevreye zararları hakkında bilinç sahibi olunur. Sahip olunan bu faydalı bilgilerin okuldaki diğer öğrencilerle de paylaşılması sağlanır. El becerisi gelişmiş öğrencilerden bir proje grubu oluşturulur. Kağıt , karton , bant , tutkal , makas , ip veya hasır , ince halat ip ve benzeri malzemeler alınır. Teknoloji ve tasarım öğretmenlerinden de yardım alınarak öğrencilerle poşet , file , çanta ve benzeri eşyaları üretme çalışmaları yapılır.

 

PROJE YÖNTEMİ: Öncelikle öğrencilere , plastik maddelerin ve naylon ürünlerin hem çevreye hem de insan sağlığına zararları ile ilgili olarak ; gerek internet ortamından , gerek gazete ve dergilerden , ve gerekse de ansiklopedilerden bilgi edinmeleri konusunda 1 hafta süreli ödev verilir. Öğrenciler araştırmalarını yaptıktan sonra her öğrenci , bu zararlı maddeler hakkında elde ettikleri bilgileri sözlü olarak ifade ederler. Öğrencilerin, yaptıkları araştırmalarla ilgili sözlü olarak bilgi vermelerinden sonra ; proje konusuyla ilgili olan öğretmen, öğrencilerin bilgi eksikliği ve bilgi yanlışlıklarını tespit etmeye çalışır. Öğretmenin yaptığı tespitlerden sonra, öğrencinin bilgilenmesinde eksik veya yanlış taraflar varsa, bu eksik veya yanlış durumlar öğrencilerle tek tek paylaşılır. Yapılan bu araştırma, bilgi edinme ve motive olma çalışmalarından sonra 1 hafta süreli olarak ,öğrencilere `? Bu zararlı maddelerden yapılan poşet, çanta, ve benzerini , başka hangi maddelerden yapabileceğimiz konusunda `? önce düşünmeleri sonra da çeşitli kaynaklardan araştırma yapmaları söylenir. Öğrencilerin bu konudaki araştırmalarından sonra gelen dönütler toplanır. Gelen dönütlere göre `? poşet veya çantalar, kağıt veya kartondan yapılabilir ya da ip, ince halat, hasır gibi maddelerden yapılabilir.?? şeklinde öğrenciler yönlendirilir. İp , ince halat , hasır , kağıt veya kartondan poşet veya çanta yapımı konusunda öğrenciler ve öğretmen araştırma yapar. Araştırma sonuçları tek tek sözlü veya yaparak uygulayarak ifade edilir. Gerektiğinde teknoloji tasarım öğretmeninden yardım istenir. Çanta ve poşet hazırlanması için gerekli malzemeler , öğrenci ve öğretmen tarafından imkanlar dahilinde toplanır. Rehber öğretmen ve teknoloji tasarım öğretmeni yardımıyla bantlar , yapıştırıcılar, ipler, kağıt, karton ve benzeri malzemeler kullanarak parçaların birleştirilmesi suretiyle ; ipten, bezden, kartondan, kağıttan çanta ve poşet tarzı ürünler elde edilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:34 - Görüntülenme: 242
  Beğen | 0  kişi beğendi