Doğru Beslenmeyi Öğreniyorum

Doğru Beslenmeyi Öğreniyorum

Araştırma

Sağlık Bilimleri

PROJE AMACI: Sağlıklı yaşam kişinin temizliğine ve beslenmesine dikkat etmesi, spor yapması ile birlikte yaz ? kış aylarında hastalıklara yakalanmadan yaşamını idame ettirebilmesidir. Bunların içerisinde sağlıklı beslenme önemli bir yer tutar. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme bilinci edinmek gerekir. Günlük beslenme ihtiyaçlarının yeterli düzeyde alınması ön koşuldur. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı ise kişinin bazal metabolizma hızı ile ilgilidir. Bazal metabolizma hızının kişiden kişiye değiştiği ve pek çok faktörün etkisine açık olduğu bilinmektedir. Projemizde amacımız; metabolizma hızının cinsiyete ve yaş gruplarına göre değişiklik gösterip göstermediğini araştırmak olacaktır. Buradan hareketle bazal metabolizma kullanılarak günlük alınması gereken kalori miktarı belirlenerek sağlıklı gıdalarla bu kalorinin nasıl tamamlanabileceği konusunda farkındalık oluşturulması planlanmaktadır.

PROJE ÖZETİ: Metabolizma , bir canlının yaşamını sürdürmek adına vücudunda gerçekleştirdiği biyokimyasal işlemlerin bütününe denir . Vücuda alınan besinlerin yakılması , bu aşamada ortaya çıkan enerjiyle vücudun yapılanması veya onarılması gibi süreçler metabolizmayıoluşturan süreçlerdir. Vücudun yapılanması ve onarılması için ihtiyaç duyulan enerji besinlerden sağlanır. Burada yakılan enerji miktarıda Metabolizma hızı ile ilgilidir. Bazal metabolizma hızı , vücut herhangi bir aktivite halinde değilken yaktığı enerjiye denir. Solunum , kan dolaşımı , vücut ısısının kontrolü , hücre büyümesi , ve yenilenmesi , beyin ve sinir fonksiyonları için gerekli olan enerji miktarı Bazal metabolizma hızını oluşturur.Bu enerji miktarı aynı zamanda günlük harcanan enerjinin en büyük yüzdesini oluşturur. Bazal metabolizma hızı , bir insanın günlük harcadığı kalori miktarını yani kilo alıp vermesini yda kilo kontrolünü doğrudanetkiler.BuradanhareketleprojekapsamındaokulumuzdafarklıcinsiyetveyaşlardakiöğrencilerinHarris-BenedictDenklemi kullanılarak Bazal metabolizma hızları hesaplanarak , bazal metabolizma hızının cinsiyete veya yaş grubuna göre değişiklik gösterip göstermediği görülecektir. Bunun yanında bazal metabolizma hızı yardımıyla günlük alınması gereken kalori miktarı hesaplanarak , gün içerisinde öğrenciler tarafından sıklıkla tüketilen gıdaların kalori miktarları araştırılacaktır. Bu sayede öğrencilere sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirme yapılarak farkındalıkoluşturulacaktır

PROJE YÖNTEMİ: Projemiz bazal metabolizma hızının cinsiyete ve yaş gruplarına göre değişip değişmediği üzerine kurulmuştur. Vücudun sağlıklı olmasının yeterli miktarda kalori alımı ile gerçekleşeceği açıktır. Vücuda alınacak kalori miktarının bağlı olduğu etkenler araştırıldığında bunların arasında bazal metabolizma hızının bulunduğu görülmektedir. Buradan hareketle Hipotezimiz

`?bazal metabolizma hızı cinsiyete ve yaş grubuna göre farklılık gösterir `? şeklinde belirlenmiştir. Hipotezimizi test etmek için okulumuzdaki farklı cinsiyet ve taş grubundaki öğrencilere ait anket formu ile boy, kilo , yaş , cinsiyet , yaptıkları egzersiz miktarı öğrenilecektir.Bu bilgilerden hareketle aşağıdaki Harris-Benedict denklemi kullanılarak erkek ve kız öğrenciler için bazalmetabolizma hızları hesaplanacaktır. Buna göre ; Erkekler için bazal metabolizma hızı (BMH) : 66 + (13,7 x kilogram olarak ağırlık) + ( 5 x santimetre olarak boy ) ? ( 6,8 x yaş ) Kadınlar için bazal metabolizma hızı (BMH) : 655 + (9,6 x kilogram olarak ağırlık) + ( 1,7 x santimetre olarak boy ) ? ( 4,7 x yaş ) Formülleri kullanılacaktır. Hesaplama sonuçları yaş grubu ve cinsiyet olarak kategorize edilip yorumlanacaktır. Bunun yanında elde edilen değerler ve öğrencilerin anket formlarında belirttikleri yapılan egzersiz miktarına bağlı olarak öğrencilere ait günlük kalori ihtiyacları hesaplanacaktır. Bu hesaplama ise ; - Hiç ya da çok az egzersiz yapanlar için ; BMH x 1,2 - Haftada 1-2 kere ( hafif egzersiz yapanlar ) için ; BMH x 1,375 - Haftada 3-5 kere ( orta seviyede egzersiz yapanlar ) için ; BMH x 1,55 - Haftada 6-7 kere ( ağır egzersiz yapanlar ) için ; BMH x 1,725 - Günde 2 kereden fazla (çok ağır egzersiz yapanlar) için; BMH x 1,9 İle olacaktır. Yapılan hesaplamalar ve elde edilen verilerin ardından kalorisi yüksek olan ( çikolata, fast-food yiyecekler, şekerli içecekler, atıştırmalıklar...) ve kalorisidüşük olan (sebze, meyve, beyaz et, yoğurt...) gıdaların kalori miktarları araştırılarak gün içerisinde alınması gereken kalorilerin nasıl sağlıklı tamamlanabileceği konusunda öğrenciler bilinçlendirilecektir.

Yayın: 20.02.2019 - Güncelleme: 21.02.2019 13:31 - Görüntülenme: 284